Biz Başardık Sıra Sizde
1-Liseyi hangi okulda okudunuz ve lise hayatında başarılı bir öğrenci miydiniz?
Lisede ilk 3 senemde Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde okudum, oradaki 3 senelik eğitim sürecinin sonunda okul ikincisiydim. Son senemde Bursa İstanbul Temel Lisesi’ne geçiş yaptım, bu lisede de okul birinciliğine ulaştım.
2-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanmaya ne zaman başladınız? Sizce öğrenciler YGS-LYS’ye hazırlanmaya ne zaman başlamalı?
Ben YGS-LYS’ye son senemde hazırlanmaya başladım ama son sene yetişir o zaman gibi bir düşünce oluşmasın kesinlikle. Herşeyin planlı hali güzeldir. Tüm seneleri güzelce çalışarak geçmişseniz son sene sıkı bir şekilde, eksiklikleri hızlıca tamamlayarak sınava hazırlanmanız yeterli olacaktır. Ama durum böyle değilse 10. sınıftayken planlı çalışmaya alışmanızı, 11. sınıfta ise hazırlanmaya başlamanızı tavsiye ederim.
3-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanırken son sınıfta okul derslerine ne kadar ağırlık vermek gerekir?
Son sene temel lisede olduğum için önce YGS sonra LYS sıralamasına göre gittik o nedenle dersleri dinlemek gerekiyordu, bir karışıklık yaşamamıştık. Ama devlet okulundaysanız son sene görülen dersler LYS konuları ağırlıklı ve eğer LYS ile bir bölüme yerleşmek istiyorsanız kesinlikle çok işinize yarayacak derslerdir ve sonradan halledilebilecek kadar basit konular değildir. O nedenle ben YGS çalışırken onları da ihmal etmemenizin iyi olacağı düşüncesindeyim.
4-YGS-LYS Üniversiteye hazırlıkta nasıl bir çalışma yöntemi uyguladınız?
Açıkçası YGS’ye hazırlanırken yanlış bir yöntem uyguladım. Sevdiğim derslere yoğunlaşıp eksiğim olan derslerden korktuğumdan onlardan kaçındım. Ama tam tersine sevdiğiniz dersleri soru odaklı çalışmanız, korktuklarınızın da üstüne gidip o derslere hem konu hem soru odaklı olarak daha çok vakit ayırmanız her zaman daha yararlı olacaktır. Önerim, benim LYS’ye çalışma yöntemimdi ve gerçekten işe yaradı. YGS’deki kötü sıralamamı daha öne çekmemi sağladı. Eksiğinizin çok olduğu derslere çalışırken büyük ihtimalle konsantre olamıyor, denemelerde düşük netler yapıyor hatta denemede o kısıma hiç bakmak istemiyor olabilirsiniz. Ben böyle hissediyordum ama her sabah kalktığımda bu dersi seviyorum, yapabilirim, anlayabilirim dedikçe ve yapamadığım soruların üstüne gittikçe korkum azalmaya başladı. Daha sonraları da yardım almadan soruları çözebildiğimi gördüğümde dersi sevmeye başladım. Bu yöntemi bana öğreten, dersi sevdiren hocam Halim ŞİRİN’e çok teşekkür ederim.
5-Sınav stresi yaşadığınız dönemler oldu mu, olduysa nasıl atlattınız?
Aslında stresim yok sanıyordum ama o sene diğer senelerime göre daha duygusal, her şeye ağlayan biri olduğumu fark ettim. Herhalde stresimi bu şekilde atmaya çalışmışım. Atlatmama da arkadaşlarım, öğretmenlerim ve özellikle de ailem çok yardımcı oldu. Onların verdikleri moral ve destek beni daha da çalışmaya itti. Hepsine çok teşekkür ediyorum.
6-YGS-LYS Üniversiteye hazırlık sürecinde sosyal yaşantınız kesintiye uğradı mı? Bu konuda öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Çok fazla sosyal yaşantım yoktu zaten ama yine de arkadaşlarımla olan görüşmelerim daha azalmaya başlamıştı. Gittiğim yerlere benimle beraber soru bankalarım da eşlik ediyordu. Bence bir sene sosyal yaşantıda biraz fedakârlık yapmak sizin için zor olmayacaktır daha sonra zaten üniversitede daha geniş bir sosyal yaşantınız olacaktır, o zaman keyfini bol bol çıkarırsınız tabi okuduğunuz bölümün derslerini çalışmayı da ihmal etmeyerek.
7-Çok çalışıp hedeflerinize ulaşamadığınızı hissettiğiniz anlarınız oldu mu?
Ben elimden geldiğini tamamen yaptığımı düşünmüyorum ya da nasıl çalışmam gerektiğini biraz geç anladım diyebilirim. Ama genellikle çalıştıkça belirlediğim hedefler gerçekleşiyordu. Mesela denemelerde, netlerimde beklediğim şekilde artışlar gerçekleşiyordu. Hem memleketimde olduğundan hem de başarılı olduğundan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmayı da hedeflemiştim ama maalesef o olmadı. Nedeni de sanırım başta belirttiğim gibi tam olarak elimden geleni yapamamış olmam ve YGS sıralamamın düşük gelmesinin getirdiği çok az umutsuzluk olabilir.
8-Temel lisenin çalışmalarınıza etkisi oldu mu?
Temel lise daha programlı bir şekilde çalışmamı ve eksiklerimi tamamlamamı sağladı. Aynı zamanda gördüğüm güleryüz de çalışmalarımda motive edici bir etken oldu.
9-YGS-LYS Üniversiteye hazırlıkta deneme sınavı kötü geçen öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Umutsuzluğa kapılmamanızı tavsiye ederim. Evet denemelerin ciddiye alınması gerekiyor sonuçta onlar gerçek sınavın provası. Denemede illaki hatalarımız, eksiklerimiz olacak, önemli olan gerçek sınavda olmaması. Ayrıca asıl sınavda da inşallah hepiniz çok iyi netler yapar ve çok iyi yerler kazanırsınız ama beklenmedik bir problemle karşılaşırsanız ve kötü geçerse de bu kesinlikle dünyanın sonu değil, çünkü telafisi var. Sorunun cevabına tekrar dönecek olursam da denemeniz kötü geçerse bu durumu “Ben yapamıyorum, çalışmayı bırakmalıyım.” diyerek değil de “Daha çok çalışırsam çok daha iyisini yapabilirim.” diyerek karşılayın. Bir de uyku düzenine çok özen gösterirseniz, olumlu sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.
10-Son dönemlerde öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Son dönemlerde artık konu çalışmamanızı, olabildiğince deneme çözmenizi, çok bunaldıysanız kafanızın dağılması için birkaç etkinlik yapmanızı, çok fazla sınavdan bahsedip kaygıya kapılmak yerine ailenizle, arkadaşlarınızla motivasyonunuzu artıracak konuşmalar yapmanızı tavsiye ederim.
11-Sınav esnasında soruları çözerken stres yaşadınız mı, öğrencilere sınav esnasında neler tavsiye edersiniz?
Ben YGS’ye girerken konu eksikliğim olduğundan stres yaşadım bu nedenle de zamanımı doğru kullanamadım. Ama LYS’ye girerken stresim hiç yoktu zamanımı yetiştirdim, kontrol etmeye vaktim kaldı hatta her sınavdan ağlayarak çıkan ben LYS’de genelde gülümseyerek çıktım. Çünkü bu sefer eksik konum yok gibiydi. O nedenle zaten şimdiye kadar verdiğim tavsiyelere uyarsanız hiç stres yaşayacağınızı düşünmüyorum. Mecbur kalmadıkça başkası yaparsa hoşlanmayacağınız, dikkatinizin dağılacağı hareketleri yapmamanızı tavsiye ederim. Mesela şeker yemek, soruları çözerken altlarını çizmek gibi ama bu benim fikrim, siz tabi istediğinizi yapabilirsiniz.
12-YGS-LYS sonucunda Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığınızı öğrendiniz, sınav sonucunuzu öğrendiğinizde neler hissettiniz, nasıl bir duyguydu?
Hedefimin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi olduğunu söylemiştim ama maalesef sıralamamın buna yetmeyeceğini biliyordum, tıp olmasını çok istiyordum. Sıralamam tıp içinde yeterli değildi sadece okul birinciliği kontenjanından girebilme ihtimaline güveniyordum ki bu da düşük bir ihtimaldi. Sonuçları gördüğümde inanılmaz sevindim çünkü istediğim bölüm olmuştu, herkese haber verdim. Bursa’ya uzak olması yakınlarımı tedirgin etse de şuan da okuduğum üniversiteden de fakültemden de çok memnunum.
13-Bu sene sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olabilir?
Hiçbir şey kendinizden değerli değildir. Kesinlikle sınavı, ucunda ölüm varmış gibi düşünmeyin, moralinizi bozmayın. Her şey iyi sonuçlanacak diye bir şey yok. Ne olursa olsun sizin için hayırlı olsun, siz psikolojinizi bozuktan sonra en iyi fakülteyi kazanmanızın bir anlamı yok. 12. sınıfı korkunç bir sene olarak değil, sizi hayatın bir adım ilerisine taşıyacak olan bir basamak gibi görün. Yükseklere çıkmanızı sağlayacak olan basamak neden korkutucu olsun ki… Umarım anlattıklarımı okurken büyük bir keyif almışsınızdır ve umarım bir faydası olur. Hayallerinizin gerçekleşmesi, yüzünüzün hep gülmesi dileğiyle… Hepinize sınavlarınızda başarılar.