Biz Başardık Sıra Sizde
1-Liseyi hangi okulda okudunuz ve lise hayatında başarılı bir öğrenci miydiniz?
Liseyi İMKB Gürsu Anadolu Lisesi’nde okudum. Lisede sınıfın en iyisi olduğumu söyleyemem ama yalnızca 1 dönemi belgesiz tamamladım.
2-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanmaya ne zaman başladınız? Sizce öğrenciler YGS-LYS’ ye hazırlanmaya ne zaman başlamalı?
YGS çalışmaya 11. sınıfın 2. döneminden itibaren başladım. LYS’ye ise dershanemle birlikte YGS’ye 2 ay kala, yani ocakta başladım. Ama size tavsiyem LYS’ye daha erken başlayın çünkü daha karmaşık ve uzun konularla karsılaşacaksınız
3-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanırken son sınıfta okul derslerine ne kadar ağırlık vermek gerekir?
Ben TM çıkışlı bir öğrenci olarak LYS konusu olarak karşıma çıkmayacak hiçbi dersi dinlemedim. Bunun yerine okulda o derslerde sözel sınavına hazırlanmıştım tm’ye ek olarak.
4-YGS-LYS Üniversiteye hazırlıkta nasıl bir çalışma yöntemi uyguladınız?
Dersi derste dinleyince inanın ki işin çoğu bitmiş oluyor, konunun temeli düzgün atılınca işin gerisi geliyor. Hep aynı konuda testler çözüp kendinizi kandırmayın, bunun yerine yapamadığınız konular ve derslerle yüzleşin. Yapabilmeye başladığınızda sene başından itibaren yavaşça kaybolmaya başlayan motivasyonunuz tazelenir.
5-Sınav Stresi yaşadığınız dönemler oldu mu, olduysa nasıl atlattınız?
Nerdeyse her dönemde sınav stresi hissettim, ama sizinle aynı stresi paylaşan 2 milyon öğrenci var ya yapamazsam diye düşünmek yerine; onlar stresinin kölesi olacak, ben stresimle kendimi ateşleyeceğim diye düşünün, nitekim öyle ben öyle yaptım.
6-YGS-LYS Üniversiteye hazırlık sürecinde sosyal yaşantınız kesintiye uğradı mı? Bu konuda öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Sosyal yaşantım şöyle kesintiye uğradı, haftanın 7 günü hem okul hem dershane ile uğraştığım için gezmek yerine dinlenmek istiyordum genelde ama ben yine çıkıp gezme imkanı buluyordum rahatlıkla. Sonuçta günün 24 saati soru çözmüyorsunuz.
7-Çok çalışıp hedeflerinize ulaşamadığınızı hissettiğiniz anlarınız oldu mu ?
Bi kere ne kadar çok çalışsanız da YGS’den çıktığınızda rezalet geçtiğini düşünüyorsunuz. Sınavdan sonra çalışma isteği kalmıyor, hedefleriniz uzaklaşıyormuş gibi oluyor ama YGS sonrası rakipleriniz bir bir düşerken sizin topallasanız bile ayakta kalmanız gerekiyor. Hayalinize ulaşmak için umudunuzu kaybetmemeniz yeterli.
8-Dershanenin çalışmalarınıza etkisi oldu mu?
Dershane olmasaydı bu bölümde olamazdım. Okuldan veya kitaplardan alınan bilgi yeterli gelmiyor, size adam akıllı sınav konusu açıklayan, anlatan birileri lazım.
9-YGS-LYS Üniversiteye Hazırlıkta Deneme Sınavı kötü geçen öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Ben deneme sınavlarına 50 netle başladım, çalışma sistemim oturdukça iyileştim, sene sonunda 100 neti gördüm. Kitapçıkta soruları neden yanlış yaptığınıza bakın, bir daha yapmayın ki 1 net kazanın. Dediğim gibi bu olayda en önemli şey umudu kaybetmemek.
10- Son dönemlerde öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Son dönemlerde denemelere ağırlık verin ve kütüphanelere gitmeye üşenmeyin. Herkesin çalıştığını görünce çalışma hevesi geliyor.
11-Sınav esnasında soruları çözerken stres yaşadınız mı, öğrencilere sınav esnasında neler tavsiye edersiniz?
Sınavda oturduğum sıra çok büyüktü, masam sallanıyor diye ÖSYM’nin verdiği peçeteyi masanın ayağına sıkıştırmıştım. Ben normalde türkçe, sosyal, mat şeklinde çözerdim, türkçe aşırı zordu moralimi bozmuştu ve diğerlerini de etkilemişti yani stres yaşamanız normal ama bu atlatılmayacak bir şey değil. Genç kardeşlerime tavsiyem, mavi şekeri yemeyin
12- YGS-LYS sonucunda İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazandığınızı öğrendiniz, sınav sonucunuzu öğrendiğinizde neler hissettiniz, nasıl bir duyguydu?
İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazandım. Boşa çalışmadığımı görmek dünyanın en mutluluk verici anı yani.
13-Bu sene sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olabilir?
Mavi şekeri hala veriyorlarsa yemeyin, soruların zor veya kolay olması bi şey ifade etmiyor zorsa herkese zor, önemli olan sıralama.