Biz Başardık Sıra Sizde
1-Liseyi hangi okulda okudunuz ve lise hayatında başarılı bir öğrenci miydiniz?
Bursa Anadolu Erkek Lisesi’nde okudum. İngilizce dersi dışında diğer derslerde başarılıydım okulu dördüncü olarak bitirdim.
2-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanmaya ne zaman başladınız? Sizce öğrenciler YGS-LYS’ ye hazırlanmaya ne zaman başlamalı?
YGS LYS’ye lise 3 ün sonlarına doğru başladım. Lise 3 ün yaz tatilinde düzenli olarak YGS çalışıyordum. Benim lise derslerim iyi olduğu ve konuları az çok bildiğim için konuları bitirmem daha kolay oldu. Bence lise dersleri kötü olan biri daha önce çalışmaya başlamalı. Bence yapılacak en iyi şey lise birden itibaren okul derslerini iyi çalışmak ve konuları anlayarak bitirmek. Bu sayede Lise 3 ve 4 de YGS ve LYS çalışırken çok fazla zorlanmıyorsunuz.
3-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanırken son sınıfta okul derslerine ne kadar ağırlık vermek gerekir?
Lise 4 konularının çok büyük bir kısmı LYS de sorulacak konular. Aslında okul derslerini ağırlık verince LYS çalışmış oluyorsunuz. Bizim okulda beden eğitimi müzik İngilizce Almanca vb. dersler zaten neredeyse hiç işlenmiyordu. Ders çalışmamız için hocalar serbest bırakıyordu. Bu tür derslere lise 4 te bile hala zorla ağırlık veren okullar oluyordu. Eğer okul puanınızın yüksek gelmesini istiyorsanız mecbur zaten çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Bu dersler dışında matematik fizik kimya vb. derslere kesinlikle ağırlık vermek gerekiyor. Çünkü okulda ben zaten dershanede bu konuları öğreneceğim deyip dersi dinlemeyenler sonra çok zorluk çekti. Son sınıfın bazı konuları özellikle matematikte türev integral kimya da organik kimya konusu önceden biraz bilmeden dershane öğrenmek zor. Lisede bu konular 1 yılda anlatılıyor dershanede 2-3 ayda.
4-YGS-LYS Üniversiteye hazırlıkta nasıl bir çalışma yöntemi uyguladınız?
YGS konularını genelde soru çözüp bilemediklerimi hocalara sorarak çalıştım. Konu çalışmama çok gerek yoktu. LYS de önce konuların işlenmesini bekliyordum. Dershanede veya okulda herhangi bir konu bittiğinde hemen ardından yine soru çözerek çalışıyordum. Zaten bilemediklerinizi sordukça konuyu tamamen öğreniyorsunuz.Günde ortalama 200 soru çözüyordum. Sabah 7.30 da evden çıkıp akşam 20.00 da eve geliyordum. Son sene benim için çok yorucuydu.
5-Sınav Stresi yaşadığınız dönemler oldu mu, olduysa nasıl atlattınız?
Dönemler olmadı. Tüm yıl boyunca stresliydim. 😀 LYS nin son sınavından çıkana kadar da atlatamadım. Bir yolu varsa bende bilmek istiyorum. 😀
6-YGS-LYS Üniversiteye hazırlık sürecinde sosyal yaşantınız kesintiye uğradı mı? Bu konuda öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Ben zaten lise hayatım boyunca çok sosyal hayatı olan biri değildim. Ama bazı yaptığım aktiviteler vardı okul dışında. Çok fazla dizi izlerdim neredeyse haftanın her günü takip ettiğim bir dizi vardı. 😀 İnternette çok vakit geçirirdim. Son sınıfta bu alışkanlıkları bırakmadım. Zaten bu yüzden hep azar işitiyordum. Herkes çalışıyor sen dizi izliyorsun internette zaman geçiriyorsun diye. Ama genelde insanlar “Önce şunu bir yapayımda sonra ders çalışayım” der. Ben tam tersini yapıyordum. Yapmam gerenken ödev ders vb. her neyse önce onu bitirip sonra diğer işleri yapıyordum. Tavsiye edeceğim de bu. Sonuçta bu dönemde ilk görevimiz öğrenci olmak. O yüzden ilk ödev ders vb. her neyse bunları bitirip çözmeyi planladığınız soru sayısına ulaşıp ondan sonra ne istiyorsanız onu yapmanız.
7-Çok çalışıp hedeflerinize ulaşamadığınızı hissettiğiniz anlarınız oldu mu?
Okuldaki İngilizce sınavlarından sürekli düşük aldığım zamanlar ve deneme sınavlarında istediğim net sayısına ulaşamadığım zamanlarda böyle hissediyordum.
8-Dershanenin çalışmalarınıza etkisi oldu mu?
Tabi ki oldu. Özellikle kimyayı dershaneye gitmesem kesinlikle öğrenemezdim. Kimya bilgimin neredeyse tamamını dershane sayesinde öğrendim. Okulda hiç bir şey anlatıldığı yoktu. Bursa İstanbul Dershanesi derslerde de yine eksiklerimi kapatmada çok yardımcı oldu. İstanbul Dershanesinde Rehberlik Hocam çalışma programı yapmama çok yardım etti.
9-YGS-LYS Üniversiteye Hazırlıkta Deneme Sınavı kötü geçen öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Yapılamayan soruları tek tek işaretleyip o soruyu neden yapamadığını irdelemek çok faydalı olur bence. Eğer konu eksiğinden yapamadıysan o konuyu çalışırsın. Dikkat hatasından yanlış yaptıysan diğer sınavda daha dikkatli çözmeye çalışırsın. O soru türünü çözemiyorsan açıp o soru türü hakkında sorular çözerek öğrenirsin.
10- Son dönemlerde öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Bolca deneme sınavı çözüp yanlış yapılan sorular üzerinden konu eksiklerini gidermek. Baştan sona tekrar etmek çok zaman alacaktır.
11-Sınav esnasında soruları çözerken stres yaşadınız mı, öğrencilere sınav esnasında neler tavsiye edersiniz?
Evet çok stresliydim. Sınav başlarken ilk kalemi elime aldığımda ellerim titriyordu. Kendi stresimi bile yenemediğim için bir şey tavsiye edemeyeceğim. 😀
12- YGS-LYS sonucunda İstanbul Üniversitesi/Çapa TIP bölümünü kazandığınızı öğrendiniz, sınav sonucunuzu öğrendiğinizde neler hissettiniz, nasıl bir duyguydu?
YGS de beklediğimden biraz daha kötü bir sıralamam vardı. Hedefim LYS de yukarı çekmekti. Ama LYS matematik sınavında 10 boş bırakarak sınavdan çıkınca yükseltmek bir kenara düşüreceğimden neredeyse emindim. Ama benim senemde matematik sınavı aşırı zor olduğu için meğer herkes düşük netler yapmış. Sonuçlar açılandığında hiç beklemediğim bir şekilde sıralamam çok iyi geldi. İlk sonuçları öğrendiğimde çok şaşırdım ve sevinmiştim. Annem benden daha çok sevinmişti. Sıralamama göre neredeyse kesin gelecek bir bölüm yazdığım için kazandığım bölümü görünce büyük bir sürpriz yaşamadım. Zaten o bölümü kazanacağımı az çok tahmin ediyordum.
13-Bu sene sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olabilir?
Okul derslerini dinleyin. Dershaneden öğrenirim nasıl olsa deyip sonra konuları yetiştiremeyen bir sürü arkadaşım vardı. Soru çözmeyi ödev yapmayı ertelemeyin. Önce ders sonra diğer işler. Okul puanını yüksek tutmaya çalışın. Gerçekten sınav sıralamasını beklenenden daha çok etkiliyor.