Biz Başardık Sıra Sizde
1-Liseyi hangi okulda okudunuz ve lise hayatında başarılı bir öğrenci miydiniz?
Liseyi Malcılar Anadolu Lisesi’nde okudum. Lisede hiç çalışkan bir tip değildim sadece sınav gecesi çalışırdım. Sadece 1 dönem belge alabildim.
2-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanmaya ne zaman başladınız? Sizce öğrenciler YGS-LYS’ ye hazırlanmaya ne zaman başlamalı?
Üniversiteye hazırlanmaya 11. Sınıfta başladım. Ama 11.sınıfta pek YGS-LYS odaklı çalışmak mümkün değildi benim açımdan.Benim tavsiyem YGS ve LYS ye 11.sınıfın 2.döneminden itibaren başlanmasıdır.Özellikle son sınıftan önceki yaz döneminde YGS halletmeye bakın.
3-YGS-LYS Üniversiteye hazırlanırken son sınıfta okul derslerine ne kadar ağırlık vermek gerekir?
Ben okul derslerimden sadece Matematik ve Kimya dersine önem vermiştim .Sonuçta bir sayısalcı olarak Matematiğimin TM-TS bölümlerinden daha iyi olması gerekiyordu.Diğer okul derslerine çok önemsemedim sınavlara girip çıktım hepsi bu.
4-YGS-LYS Üniversiteye hazırlıkta nasıl bir çalışma yöntemi uyguladınız?
Dersi derste dinlemek çok önemli arkadaşlar , şuan üniversitedeyim bu kural hala geçerli inanınki derste anlamadığınız birşeyi tekrar oturup anlamaya çalışmak tam bir zaman kaybı. YGS-LYS sonuçta test odaklı bir sınav ve bu yüzden hızlı olmamız gerekli elimden geldiğince çok test çözdüm ve konu tekrarı yaptım.
5-Sınav Stresi yaşadığınız dönemler oldu mu, olduysa nasıl atlattınız?
Benim yaşadığım en büyük stres LYS aşamasında oldu. Çünkü sayısalcılar için YGS’den sonra LYS biraz daha ağırdır. Ama unutmayınki sizin gibi bu stresleri yaşayan milyonlarca daha aday var önemli olan onlardan daha erken toplamak kendinizi. Ben kendimi bu stresten çıkarmak için sıkça dershanedeki rehberlik hocam ile sohbet edip ondan fikirler alırdım.
6-YGS-LYS Üniversiteye hazırlık sürecinde sosyal yaşantınız kesintiye uğradı mı? Bu konuda öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Üniversiteye hazırlanırken sosyal yaşantınız elbette kısıtlanıyor. Düşünün yapabildiğimiz en iyi aktivite arkadaş grubumuzla beraber dershanenin altındaki çay ocağına gitmek ve orada saatlerce makara yapmaktı .Arkadaslar bence kendinize toleranslar sağlayın arada çıkın gezin haftada 1 gününüzü kendinize ayırın.
7-Çok çalışıp hedeflerinize ulaşamadığınızı hissettiğiniz anlarınız oldu mu ?
Evet oldu. Özellikle YGS sonucum açıklandığında . Ama bunu hızlıca unutup geride bırakmak çok önemlidir , sonuçta önümde koca bir LYS vardı.
8-Dershanenin çalışmalarınıza etkisi oldu mu?
Benim tüm çalışmalarımın merkezinde dershane vardı. Açık konuşacağım dershanesiz bu seviyede başarılı olabiliceğimi düşünmüyordum.Rehberlik hocalarınızdan, ders hocalarınızdan deliler gibi faydalanın yapışın yakalarına tabi çokta bunaltmayın 🙂
9-YGS-LYS Üniversiteye Hazırlıkta Deneme Sınavı kötü geçen öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Her zaman kendinize rakipler belirleyin. Onlara düşman olun demiyorum sadece rakip belirlemek önemlidir sizi hırslandırır.Tek bir denemeye takılıp kalmayın her zaman hedefinizi bir sonraki deneme için yükseltin.Size kendimden örnek vermek istiyorum. Ben dershanedeki ilk denememden 179 puan yapmıştım. En son geldiğim nokta ise 415 puandı. Lütfen umudunuzu kaybetmeyin çalışmalara devam 🙂
10- Son dönemlerde öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
Son dönemlerde denemelere yüklenin ve kütüphanelerden çıkmayın .İmkan varsa dershanedeki hiçbir etütü kaçırmayın.
11-Sınav esnasında soruları çözerken stres yaşadınız mı, öğrencilere sınav esnasında neler tavsiye edersiniz?
Ben 3 kez YGS’ye girmiş birisiyim . Sınav stresinin üstesinden nasıl gelineceğini çok iyi bir şekilde deneyim ettim. İlk YGS sınavımda Türkçe den başlamıştım sınavıma ama Türkçe o kadar zordu ki kalemi silgiyi herşeyi bıraktım inanır mısınız 4-5 dakka hiç bir şey yapmadım. Elime su döktüm ve yüzüme değdirdim. Daha sonra matematiğe geçtim. Diyeceğim şu sorularda takılıp kalmayın 1 soruda 5 dakikanızı harcamak tam bir felaket olacaktır. Yapamadığınızı boş geçin vaktiniz kalırsa dönersiniz.
12- YGS-LYS sonucunda Selçuk Üniversitesi , Makine Mühendisliği bölümünü kazandığınızı öğrendiniz, sınav sonucunuzu öğrendiğinizde neler hissettiniz, nasıl bir duyguydu?
Sınav sonucu açıklandığında gece 1 gibiydi saat. Bir baktım Konya-Selçuk-Makine Müh. Vay canına dedim şaşırdım ama asıl mutluluğu eve geldiğimde yaşadım. Çünkü anneniz babanız gecenin o saatinde kalkmış sizi bekliyor ve akrabalarınızı arayıp herkese işte burasını kazandı diyor. İnanın bu çok gurur verici ve en önemliside emeklerinizin boşa çıkmadığını görmek paha biçilemez bir his.
13-Bu sene sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olabilir?
Arkadaşlar unutmayınki bu sınav bir sıralama sınavı. Soruların basitliği veya zorluğuyla ilgilenmeyin.Diğerlerinden ne kadar daha iyisiniz bunu düşünün ve ona göre çalışın. Hepinize başarılar